ORTOPEDSKA AMBULANTA
PARTIZANSKA CESTA 49
2000 MARIBOR

>> Kako do nas
>> Kontakt
Informacije
OBVESTILA
Prva stran | Informacije | NOVOSTI PRI FIZIČNI (ŠPORTNI) AKTIVNOSTI

NOVOSTI PRI FIZIČNI (ŠPORTNI) AKTIVNOSTI


Veliko vprašanj se pojavlja dnevno v zvezi s športnimi aktivnostmi. Veliko ljudi je danes športno rekreativno aktivnih, saj gibanje pomeni življenje. V naši ambulanti tako tudi svetujemo, katere športne aktivnosti so za koga primerne. Vsakršna aktivnost je boljša kot nobena aktivnost. Tisti pa, ki so že športno aktivni, pa morajo aktivni tudi ostati, kar je bilo tudi osnovno sporočilo evropskega kongresa športne medicine (11 th EFSMA, Portorož 03.10.2019 - 05.10.2019).

Aktivnost priporočamo že otrokom, ki pa mora biti strokovno vodena. Opažamo, da je veliko otrok tudi "pretreniranih", kar pomeni, da lahko imajo težave zaradi prekomerne telesne obremenitve, kar pa je zdravju lahko tudi škodljivo. V fazi rasti otrok je potrebno vzpodbujati zdrav razvoj, pravilno držo in krepiti vse mišice telesa. V tem duhu je kar nekaj koristnih športnih aktivnosti: borilni športi, plavanje, ples, balet... Seveda pa je tudi tukaj potrebno spremljati otrokov razvoj. Tudi vsi borilni športi ali balet lahko presegajo otrokove zmožnosti. Če se torej pojavijo težave, je potrebno obiskati zdravnika.

V Mariboru npr. deluje S. K. I. karate šola, kjer je poudarek na tehnični veščini, ki zahteva pravilno držo, razvija vse mišice telesa in tako pripomore k zdravemu razvoju. Otroka uči vztrajnosti, lepega vedenja in medsebojnega spoštovanja ter veščine druženja. Otroku pa omogoči tudi tekmovanje, ki je njegovi starosti in razvojni stopnji primerna. Šola sodeluje z našo ambulanto, tako da je zagotovljena varna pot treningov in tekmovanj. Poudarek je na zdravem psihofizičnem razvoju otrok in mladostnikov. Več informacij pa najdete na njihovi spletni strani (www.skif-slo.org).  

V zadnjem času se vse bolj poudarja gibanje tudi za starejše. Raziskave so potrdile padec obolevnosti srca, pljuč, ledvic, manj je bilo rakastih obolenj (debelega črevesa in danke, obsečnice-prostate idr.), izboljšalo se je stanje sladkorne bolezeni, bolezni živčevja, psihičnih motenj pri ljudeh, ki so se gibali, četudi so začeli pozneje v življenju. Pričnite z gibanjem, karkoli že delate, je dobro. Sedenje ali ležanje pred TV je upravičeno samo takrat, če ste bili zadosti telesno aktivni in na ta način počivate. Zadnje raziskave (EFSMA 2019) so pokazale, da lahko na izboljšanje lastnega zdravja vplivate skoraj v 50%!

Tudi za otroke bi naj veljalo: lahko igrajo igrice in imajo pametne telefone, vendar lahko igrajo in to vse uporabljajo isti čas, kot so tekali zunaj. Torej: če so bili aktivni na igrišču 2 uri, lahko presedijo tudi za računalnikom 2 uri. Vendar velja: najprej igrišče, nato pametne naprave in ne obratno!

2009 © Ortopedska Ambulanta